Koronavírus: Brazília hlási rekordných 7218 nových nakazených a 435 úmrtí

01.05.2020 Celý región

Brazília 1. mája (TASR) - Brazília zaznamenala za posledných 24 hodín rekordných 7218 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 435 ďalších úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje. S odvolaním sa na vyjadrenie tamojšieho ministerstva zdravotníctva o tom vo štvrtok večer informovala agentúra Reuters.

Celkový počet potvrdených prípadov infekcie, ktoré táto latinskoamerická krajina zaznamenala, sa tak zvýšil na 85.380. Ide o číslo, v ktorom sú zarátaní mŕtvi, uzdravení aj momentálne infikovaní. Ochoreniu COVID-19 dosiaľ v Brazílii podľahlo 5901 ľudí.

Krajne pravicový brazílsky prezident Jair Bolsonaro pravidelne vyjadruje svoju netrpezlivosť s reštrikciami, ktoré zaviedli štátni guvernéri so zámerom spomaliť šírenie choroby, a vehementne sa zasadzuje za opätovné naštartovanie ekonomickej aktivity. Pre svoj prístup k pandémii si v ostatnom čase vyslúžil kritiku verejnosti, píše denník The Guardian.
 
 

USA opäť zaznamenali viac ako 2000 nových úmrtí

Washington 1. mája (TASR) - V Spojených štátoch zaznamenali za posledných 24 hodín ďalších 2053 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Ochorenie si tak v USA vyžiadalo už prinajmenšom 62.906 obetí na životoch.

Vyplýva to z najnovších údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU), o ktorých v piatok nadránom informovala agentúra AFP.

USA sú počtom obetí krajinou, ktorú pandémia zasiahla najviac na svete. V stredu zaznamenali v rámci denného prírastku 2502 nových úmrtí a v utorok ich hlásili 2207.

V Spojených štátoch tiež dosiaľ zaznamenali viac než milión prípadov infekcie novým koronavírusom.
 
 

Čína hlási 12 nových prípadov koronavírusovej infekcie

Šanghaj 1. mája (TASR) - Čína hlásila k 30. aprílu 12 nových prípadov koronavírusovej infekcie; v predošlý deň to boli štyria ľudia. Píše o tom agentúra Reuters na základe aktuálnych piatkových informácií miestnych zdravotníckych orgánov.

Šesť z týchto prípadov zahŕňa osoby, ktoré sa infikovali v zahraničí. V stredu to boli štyri takéto osoby, pretože v ten deň neboli ohlásené nijaké prípady ľudí, ktorí by sa boli nakazili v rámci Číny samotnej.

Ďalších päť štvrtkových nakazení pochádza z provincie Chej-lung-ťiang a jeden, posledný dvanásty, z územia Vnútorného Mongolska na severe Čínskej ľudovej republiky, sumarizuje Reuters.

Čínsky Národný zdravotný výbor (NHC), čo je orgán na úrovni ministerstva zodpovedný za hygienu a zdravotníctvo, informoval 30. apríla takisto aj o 25 nových bezpríznakových prípadoch nakazenia sa vírusom SARS-CoV-2. Deň predtým ich bolo hlásených o osem viacej, 33.

Celkový počet potvrdených prípadov koronavírusovej infekcie v Číne je momentálne 82.874 s tým, že vo štvrtok na následky tejto nákazy nikto nezomrel. Úmrtí je doposiaľ celkovo 4633, dodáva Reuters.
 
 

Koronavírus v Rusku: Počet infikovaných presiahol 114-tisíc

Moskva 1. mája (TASR) - Na 114.431 vzrástol v Rusku za posledných 24 hodín počet ľudí nakazených koronavírusom; čo znamená, že nových prípadov pribudlo 7993. Píše o tom tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na aktuálne piatkové údaje krízového centra.

Z choroby COVID-19, spôsobovanej novým druhom koronavírusu, sa uzdravilo v Ruskej federácii zatiaľ dovedna 13.220 ľudí a zomrelo 1169 osôb, spresňuje podľa tohto zdravotníckeho zdroja TASS.

Krízové centrum zároveň poznamenáva, že 3534 nových prípadov, teda 44,5 percenta, je bezpríznakových (asymptomatických).

Moskovský protikoronavírusový operačný štáb k celkovej situácii dodáva, že v katastri hlavného mesta je zaznamenaných 3561 nových prípadov infekcie novým druhom koronavírusu, čím sa počet nakazených Moskovčanov vyšplhal na 57.300.

Vo štvrtok oznámil aj ruský premiér Michail Mišustin že testy u neho potvrdili nový koronavírus. Novinárov s touto skutočnosťou oboznámil počas videokonferencie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Šéf Kremľa len dva dni predtým informoval, že nariadil jednotlivým orgánom pripraviť do 5. mája plány, na základe ktorých by sa od 12. mája postupne rušili obmedzenia zavedené proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2.
 
 

Orbán: Pripravili sme sa na ďalší útok koronavírusu

Budapešť 1. mája (TASR) - Maďarsko zvládlo prvý nápor koronavírusovej epidémie, ktorú má v súčasnosti pod kontrolou, vyhlásil v piatok vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Podľa neho experti predpovedajú druhú vlnu nákazy na jeseň. V krajine zomrelo na ochorenie COVID-19 za deň ďalších 11 pacientov a nakazených je celkovo 2863 ľudí.

"Vírus sa nerozšíril nekontrolovane - podarilo sa nám vytvoriť metódy ochrany a pripraviť na masové šírenie nákazy aj zdravotníctvo," povedal Orbán.

Dodal, že Maďarsko sa pripravilo na obranu proti ďalšiemu náporu nákazy, ktorej druhú vlnu očakávajú experti na október až november.

Premiér hovoril aj o situácii v hlavnom meste, v ktorom sa infekcia rozšírila najviac. "Ak sa podarí v Budapešti znížiť pomer úmrtí, nebudeme váhať s návratom k normálnemu životu," konštatoval Orbán.

V Budapešti a jej okolí zostáva aj naďalej v platnosti obmedzenie pohybu osôb, avšak v ďalších regiónoch budú od 3. mája platiť miernejšie epidemiologické opatrenia. Ide o neobmedzený čas otvorenia obchodov, znovuotvorenie reštauračných zariadení a kaviarní, ktoré majú terasy či záhrady, a otvoriť sa budú môcť už aj kúpaliská.

Vláda tiež nariadila, že v obchodoch a prostriedkoch hromadnej dopravy budú musieť občania dodržiavať poldruhametrový odstup a povinné bude nosenie rúšok alebo iný spôsob zakrytia tváre.

Počet úmrtí stúpol v Maďarsku na 323; drvivá väčšina zosnulých boli starší ľudia trpiaci aj inými chronickými chorobami. V nemocniciach ošetrujú 983 nakazených pacientov, z ktorých 49 je napojených na pľúcnu ventiláciu.
 

Počet úmrtí v Británii na nový koronavírus sa zvýšil na 27.510

Londýn 1. mája (TASR) - Počet úmrtí na nový koronavírus sa v Spojenom kráľovstve za posledných 24 hodín zvýšil o 739 na 27.510, oznámilo v piatok britské ministerstvo zdravotníctva. Počet pozitívnych testov na ochorenie COVID-19 v krajine v rovnakom čase stúpol o 6201 na celkovo 177.454.

Šéf rezortu Matt Hancock tiež oznámil, že Británia dosiahla svoj cieľ vykonania 100.000 testov denne do konca apríla. Vo štvrtok podľa neho v krajine realizovali spolu 122.347 testov, čo označil za "neuveriteľný úspech".

Z údajov predstavených na tlačovej konferencii tiež vyplýva, že v Británii v uplynulých dňoch klesá miera úmrtnosti rovnako ako počet ľudí v nemocniciach i na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Informácie priniesli agentúra AFP a televízia Sky News.
 
 

Počet pacientov v Taliansku v kritickom stave stále klesá

Rím 1. mája (TASR) - Počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) v Taliansku naďalej klesá. Nemocniciam to umožňuje lepšie zvládať pandémiu nového koronavírusu, ktorá preťažila talianske zdravotníctvo, najmä na ťažko zasiahnutom severe krajiny. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Z údajov talianskeho ministerstva zdravotníctva zverejnených v piatok večer vyplýva, že za posledných 24 hodín v krajine uvoľnili 116 lôžok na oddeleniach JIS, na ktorých aktuálne zostáva 1578 pacientov.

Počet nových potvrdených prípadov nákazy sa v rovnakom čase zvýšil o 1965 na celkovo 207.428. Lekári však upozorňujú, že mnohé prípady sú pravdepodobne nezistené, pretože u niektorých infikovaných sa prejavujú len slabé alebo žiadne príznaky.

Taliansko za uplynulý deň eviduje tiež 269 ďalších úmrtí. Počet ľudí, ktorí v krajine podľahli ochoreniu COVID-19, tým stúpol na 28.236.

Najhoršie postihnutý taliansky región, Lombardsko, stále zaznamenáva niekoľko sto nových prípadov denne, pokým mnohé iné regióny vrátane Lazia zahŕňajúceho Rím evidujú výrazne menej ako 100 prípadov za deň.
 
 
 
 

Vyberte región